nedjelja, 2. prosinca 2012.

Tjemenica

Kod novorođenčadi često dolazi do stvaranja debljih, bijelo- žućkastih naslaga na glavi, tjemenice ili kako se često, ali nepravilno kaže tjemenjača (koja je u stvari tjemena kost).
Tjemenica se pojavljuje u prvim tjednima života bebe, nije zarazna i nestaje, u normalnom slučaju, u trećem mjesecu.
Liječnici ovu pojavu na koži zovu seboroični dermatitis. Javlja se češće kod djece koja se ne doje i koja imaju povećanu tjelesnu težinu.
 
Uzrok ove pojave je masna koža i povećana produkcija sekreta lojnih žlijezda kod beba. Dolazi do  povećanog stvaranja peruti koje se mogu pojaviti i na tijelu, posebno oko zglobova i u području pelena.

Postoje pretpostavke da se povećana produkcija loja javlja pod uticajem majčinog hormona androgena, koji od majke posteljicom pređe u krvotok djeteta.

Iako je tjemenica nije opasna, opet je važno svaku promjenu na koži pokazati ljekaru, a posebno u kompliciranim ili težim slučajevima, ljekar može prepisati kreme ili losione koji ubrzavaju otklanjanje tjemenice.
Ako su naslage vlažne i ako to bebu svrbi, obavezan je posjet liječniku. Ovi simptomi mogu biti najava neurodermatitisa i pojavljuju se uglavnom kada je beba nešto starija (nekoliko mjeseci), a ne u prvim sedmicama kao kod tjemenice. Posebno su ugrožene bebe kod kojih jedan roditelj (ili oba) već boluju od neurodermitisa.

Prije kupanja je dobro i namazati bebinu glavicu (ili dio kože gdje se već pojavila tjemenica) prirodnim uljem kao što su maslinovo, bademovo, sezamovo, ulje od kikirikija itd. i ostaviti da djeluje bar pola sata.
Nakon toga operite kosu blagim šamponom i za vrijeme pranja bebinom četkom lagano masirajte tjeme i odstranite sada već mekanije ljuske sa kose. Nakon toga još jednom operite kosu isto blagim šamponom.
Koristite dječije, blage šampone i kupajte dijete svaki dan dok ljuske ne nestanu.
Sapuni iritiraju kožu beba, pa se ne preporučuje njihova upotreba. Najbolje su uljne kupke bez mirisa i nepotrebnih dodataka koje možete kupiti u apoteci bez recepta.

Vlažnost kože povećava nastanak tjemenice, zato je važno dobro obrisati bebu nakon kupanja, a niježno trljanje tjemena ručnikom pojačava i cirkulaciju krvi na tjemenu. Kosti glavice beba nisu potpuno srasle do prve godine života i zato pažljivo masirajte i brišite glavicu.

Naslage nemojte ni u kom slučaju skidati na silu jer to može dovesti do povrede kože i krvarenja. U nekim slučajevima dolazi do dodatne infekcije bakterijama ili gljivicama, koje najčešće spontano nestaju nakon trećeg ili četvrtog mjeseca života. Ako se naslage rašire po tijelu ili ako ne nestaju, otiđite dječijem ili kožnom ljekaru.

(izvor: zdravlje.at)

Nema komentara:

Objavi komentar