ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Tijelo nakon trudnoće

Rođenje djeteta zasigurno spada u najljepše trenutke u životu, a novim majkama donosi i mnoge fizičke i psihičke promjene. Kaže se da su žene psihički jači spol jer podnose bol kod poroda, ali čvrsto mentalno stanje često je više potrebno kako bi preživjele razdoblje nakon rođenja djeteta. Nove mame osjećaju pritisak da će nakon poroda njihovo tijelo brzo biti onakvo kakvo je bilo prije trudnoće. Na razočaranje i nezadovoljstvo koje se javi nakon što shvate da to nije tako jednostavno, uvelike utječu slavne mame koje izgledaju fantastično u samo nekoliko tjedana nakon poroda.

Većina novopečenih mama uspoređuje svoje tijelo s onakvim kakvo je bilo prije trudnoće ili s tijelom svojih prijateljica koje su rodile, ali nažalost, ne mogu izbjeći slike prekrasnih mama kao što su
Jessica Alba, Angelina Jolie, Heidi Klum ili Miranda Kerr.

U posljednjem desetljeću mediji su potpuno poludjeli za celebrity mamama i bebama, a uzdižu na tron njihova fenomenalna tijela na kojima se ne vidi ni jedna od posljedica nakon poroda s kojima se u stvarnosti susreću sve ostale žene. Iako mediji idealiziraju nešto što je nemoguće u stvarnosti, činjenica je da je slavnim mamama posao izgledati dobro, a dadilje i osobni treneri i nutricionisti uvelike im olakšavaju svakodnevicu.




Opsjednutost mršavljenjem i dijetama koja je prisutna kod velikog broja žena, a za koju su krivi i mediji koji neprestano plasiraju slike 'savršenih ženskih tijela', pridonosi osjećaju nezadovoljstva i kod
novih mama. Neupitno je da se tijelo nakon poroda mijenja, a ženama je često teško prihvatiti te promjene.



Tijekom trudnoće jedna od najvažnijih stvari je dobivanje kilograma, a nakon poroda
višak kilograma nije glavni problem. Tijelo mijenja svoj oblik i neke stvari nisu na istom mjestu na kojem su bile prije. Dobra vijest je da će se tijelo ipak vratiti u 'normalu', za što je većini žena potrebno barem godinu dana.

Grudi


Nakon poroda, grudi se povećaju, a razlog tome je mlijeko koje proizvode mliječne žlijezde i pojačan krvotok koji je potreban za proizvodnju mlijeka. Na početku, pojačano lučenje mlijeka može uzrokovati neugodu, a dojke izgledaju natečeno. Oteklina će splasnuti nakon četiri dana i kada ne dojite, ali tada će se dojke početi opuštati.




Također, bradavice postaju tamnije nego prije trudnoće. Ovo je pravo vrijeme za ulaganje u ugodne i
kvalitetne sportske grudnjake.

Trbuh


Nakon poroda, mnoge žene smatraju da i dalje izgledaju kao da su još trudne. Problem ne leži u višku kilograma, koji nestaje u prvih šest tjedana, nego u dijelovima tijela koji ne izgledaju kao prije trudnoće. Koža na trbuhu i mišići su opušteni, a maternica je i dalje raširena, a potrebno je
nekoliko tjedana ili čak mjeseci da se vrati u normalu. Uz nadzor liječnika, odgovarajuće vježbe toniraju kožu trbuha, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik od nastanka poteškoća s leđima.



Mnoge žene, ovisno o nakupljenim kilogramima tijekom trudnoće, vrate se na svoju prijašnju težinu u roku od 3 do 6 mjeseci.


Strije


Strije su nasljedne, a pojavljuju se na trbuhu, grudima, bedrima i stražnjici. Nastaju zbog gubitka elastičnosti potpornog tkiva u koži, nakon naglog debljanja ili viška amnionske tekućine, a postaju manje vidljive
6 do 12 mjeseci nakon poroda. Kako biste spriječili nastanak strija, tijekom cijele trudnoće redovito njegujte područje trbuha hidratantnim losionom ili mlijekom.

Izvor: she.hr

Nema komentara:

Objavi komentar