utorak, 6. studenoga 2012.

Čišćenje igračaka za bebu

Igračke, posebno plišane, odlično su "skladište" za grinje i prašinu i zbog toga je važno da ih redovito čistite.  To je posebno značajno ako je vaše dijete sklono alergijama ili pati od astme, kao i ako imate bebu koja je u fazi da sve što dohvati stavi u usta. Čiste igračke čuvaju dečje zdravlje.
 
Pored grinja i prašine na njima može biti i teških metala koji mogu prouzrokovati infektivne bolesti.
 
Kada kupujete novu igračku obratite pažnju na čišćenje, a na onima koje se mogu prati najčešće postoje upute za održavanje. Djetetu nikada nemojte davati da se igra sa novom igračkom dok je ne operete, jer se može dogoditi da se na njoj nalaze virusi ili bakterije. 
Stručnjaci preporučuju da igračke čistite jednom tjedno. Plastične i one koje je moguće očistiti krpom možete da popraskate i sredstvima za dezinfekciju, a potom da ih operete mlakom vodom. 
Koristite blage deterdžente i dobro isperite. Ako igračka ima "skrivene" djelove, možete upotrijebiti i četkicu, koja će vam služiti samo za to. Kada isperete igračku nemojte je brisati, ostavite da se osušu na zraku. Ukoliko piše na deklaraciji, neke plastične igračke povremeno možete da stavite u stroj za pranje suđa. 
Plišane igračke dobro se peru u stroju za pranje rublja, ali se dugo suše, pa možete da probate jedan "trik" - stavite ih u kese za zamrzivač i stavite u frižider na nekoliko sati, jednom tjedno. 
To će "ubiti" prašinu, bakterije i grinje, a može da pomogne i usisivač, pogotovo onaj sa posebnim dodatkom za igračke. Redovno ih tresite i vjetrite, što naročito važi za plišane igračke sa baterijama, koje ne možete prati.
Drvene igračke najlakše se održavaju, mlakom vodom i blagim deterdžentom, ali pazite da ne puštaju boju. U tom slučaju ih bacite, jer stručnjaci tvrde da je to dokaz slabe kvalitete. 
Igračke koje djeca koriste tokom kupanja posle svake upotrebe obavezno osušite, jer su "odlične" za razvoj plesni i buđi. Isperite ih od sapunice mlakom vodom i osušite peškirom ili krpom. 
Takođe, ako se druga djeca igraju sa igračkama vašeg djeteta, a kašlju ili su prehlađena, operite ih poslije posjete, jer se na taj način lako prenose infekcije. Igračke trebate češće prati  kada je vaše dijete bolesno, kao i onda kada su uprljane hranom.
 
Dijete treba što češće prati ruke, jer će time sprečiti da se igračke prljaju. Možete i zajedno prati, mališanima će to biti jako zabavno i steći će naviku da se igraju sa čistim igračkama. Neke od njih se jako teško peru i takve ne bi trebalo ni kupovati. 
Pedijatri kao prevenciju savjetuju  da ograničite broj igračaka koje dijete stavlja u krevet i da njih ne iznosite iz kreveta, odnosno da ne budu na podu ili u autu. Također, dobro je da se rješite svih igračaka koje su polomljene, jer se one teže čiste i lakše skupljaju nečistoće. 
Kada se oslobdite viška, u kući će automatski biti manje prašine, pa će i igračke biti "sigurnije".
 Izvor: bebac.com

Nema komentara:

Objavi komentar