ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Znakovi poroda



Konačno su tjedni čekanja završeni i trudovi su počeli. To je vrhunac vaše trudnoće; od trenutka kada ćete ugledati svoje dijete odvaja vas samo nekoliko sati.
Bit ćete uzbuđeni, ali i zabrinuti oko ishoda poroda. Osjećat ćete se sigurnije ako ste se dobro pripremili, pa razumijete što se događa s vašim tijelom u svakoj fazi poroda i znate što možete očekivati. Porod može biti takvo iskustvo koje će vas neizmjerno ispuniti i u kojem je mnogo vjerovatnije da ćete uživati ako budete mirni i opušteni. Vježbajte opuštanje i tehnike disanja prije samog poroda kako biste ostali mirni prilikom kontrakcija te što bolje podnjeli bol. Nemojte biti razočarani ako vaš porod ne bude točno onakav kakvim ste ga zamišljali.

Kako ćete znati da su trudovi počeli?
Možda se bojite  da trudove, kad započnu, nećete znati preopznati. To je malo vjerovatno. Premda se prvi trudovi mogu zamijeniti s kontrakcijama koje se mogu javljati u posljednjim tjednima trudnoće vjerovatno ćete moći odrediti radi li se o pravima, jer je to najavljeno brojnim znacima. Osim toga pravi trudovi su bolni i pojavljuju se u pravilnim razmacima.
Znakovi koji najavljuju porod

čep guste sluzi obojene krvlju koji inače zatvara grlić maternice obično iziđe iz rodnice ili prije ili tijekom prvog porođajnog doba
Što učiniti? To se može dogoditi nekoliko dana prije nastupa trudova, stoga pričekajte na redovite boli u trbuhu ili leđima ili na pucanje vodenjaka, pa kad se to dogodi, nazovite liječnika ili otiđite u bolnicu.

pucanje vodenjaka - ovoj pun tekućine koji okružuje dijete može puknuti u bilo koje doba poroda. Može doći do iznenadnog istjecanja plodne vode, no češće ćete opaziti kako tekućina pomalo curi zato što djetetova glava spuštena u zdjelicu zaustavlja njeno istjecanje
Što učiniti? Odmah nazovite liječnika. Morate ići u bolnicu čak i ako nemate trudove, jer postoji opasnost od infekcije. U međuvremenu stavite higijenski uložak da upija plodnu vodu.

trudovi - mogu početi kao tupa bol u leđima ili oštra bol koja vam se širi niz bedra. Kako vrijeme prolazi, vjerovatno ćete osjetiti kontakcije u trbuhu, slične menstruacijskim bolovima.
Što učiniti? Kada vam se čini da se kontrakcije javljaju u pravilnim vremenskim razmacima, počnite mjeriti vrijeme između njih. Ako mislite da su trudovi počeli, nazovite liječnika. Nema potrebe da odmah odete u bolnicu, osim ako su trudovi vrlo česti (svakih pet minuta) ili vrlo bolni. Pri prvom porođaju trudovi obično traju 12-14 sati, pa je često bolje prvih nekoliko sati provesti kod kuće. Polagano se krećite uokolo, odmarajući se kad god vam je potrebno. Možda se možete opustiti pod mlakim tušem ako vodenjak još nije puknuo ili pojedite nešto lagano. U bolnici će vam vjerovatno preporučiti da se k njima uputite kad trudovi postanu jaki i javljaju se svakih pet minuta.

Lažni trudovi
Za čitave trudnoće mišići maternice se stežu. U posljednjim tjednima te Braxton Hicksove kontrakcije postaju jače, pa možete pomisliti da je riječ o trudovima. Međutim, prave porođajne kontrakcije trudovi – javljaju se u pravilnim razmacima, postajući sve snažniji i češći, tako da biste morali znati kada otpočnu pravi trudovi. Ponekad kontrakcije počnu pa prestanu. Krećite se, nakon nekog vremena ponovno će početi.

Izvor: e-beba.com

Nema komentara:

Objavi komentar