nedjelja, 18. studenoga 2012.

Spavanje beba - koliko bebi treba sna?


cute-baby-sleeping_422_78800
Svaki roditelj mora naučiti znakove raspoznavanja pospanosti djeteta i omogućiti mu da stvarno i dobije dovoljno sna
Spavanje beba i jednogodišnjaka jedna je velika nepoznanica za sve roditelje koji se svakodnevno "bore", kako bi ga naučili da što više i što bolje spava.



Postoje određene smjernice vezane za spavanje beba koje bi svaki roditelj trebao znati, ali činjenica je da ne trebaju sve bebe jednaku duljinu sna, baš kao što je slučaj i s odraslima. Nekima je dovoljno i do dva sata manje nego drugima, što definitivno trebate imati na umu.

Kako biste znali spava li vaša beba ili dijete dovoljno i odstupa li od prosjeka pogledajte u tablicu.

tablica_spavanje

Svaki roditelj mora naučiti znakove raspoznavanja pospanosti djeteta i omogućiti mu da stvarno i dobije dovoljno sna.

Jedan do tri mjeseca

Neke bebe su jednostavno „noćne ptice“, što ćete vjerojatno moći prepoznati i prema njihovoj aktivnosti dok će još biti u vašoj maternici. Baš kada ćete vi biti spremni za spavanje, oni će biti najaktivniji. Nakon rođenja, na žalost, nećete moći odmah to promijeniti, ali već dva tjedna nakon rođenja možete ga početi učiti razliku između dana i noći.

To ćete postići na način da se danju ne suzdržavate od standardnih zvukova (glasno pričanje, TV, radio, kućanski aparati, kuhanje...) dok po noći treba biti mir i tišina. Noću, kada se probudi, nemojte se igrati s njim, dok danju to činite. Vrlo brzo vaša beba početi raspoznavati tu razliku. Tu je naravno i vrlo važna rutina, o kojoj su bebe i djeca ovisni.

Sa šest do osam tjedana možete pokušati s učenjem samostalnog uspavljivanja. Ako svaki puta uspavljujete dijete na rukama, sigurno niti kasnije neće očekivati ništa drugo.

Neki roditelji preferiraju uspavljivanje beba dojenjem. Naravno, to je individualna odluka, no koliko se čini bebe koje se uspavljuju dojenjem, imaju tendenciju češćeg buđenja po noći.

Tri do šest mjeseci

Bebe bi u ovom razdoblju života trebale spavati oko 15 sati. Isto tako već bi trebala biti uspostavljena rutina i u dnevnom i u noćnom spavanju, s više-manje točnim obrascima spavanja i buđenja.

U određenom periodu između četiri i šest mjeseci, beba bi trebala biti u stanju prespavati cijelu noć, odnosno spavati u komadu između 8 i 12 sati. No, ako vaša beba ne spava cijelu noć, vjerujte niste sami. Mnoge bebe tek nakon osam ili 10 mjeseci počinju spavati cijelu noć. Neke i kasnije.

Isto tako, mnogo toga ovisi o vama, odnosno o vašim tehnikama uspavljivanja. Možda ćete ih morati pokušati nekoliko prije nego što vam nešto uspije.
10002401

Šest do devet mjeseci

Bebe u dobi od šest mjeseci trebale bi spavati oko 14 sati na dan, s time da spavanje tijekom dana može biti rascjepkano na dva do tri spavanja ujutro, popodne i predvečer. Ako vaša beba spava između devet i 10 sati tijekom noći, znači da je vaša beba dobar „spavač“ i očito rutina koju provodite mu odgovara (pod pretpostavkom da i preko dana dovoljno spava).

Vrlo često se može dogoditi da vaša beba koja je s pet ili šest mjeseci spavala cijelu noć, sada se budi nekoliko puta na noć. Naime, osim „problema“ sa zubićima koji mogu zadavati poteškoće u spavanju, bebe u toj fazi počinju se mnogo lakše okretati u krevetu, puzati i slično, što čine i u snu, imaju vrlo žive snove, te su otkrile strah od odvojenosti od roditelja. Zato ako se beba budi po noći, ne mora neophodno značiti da je gladna.

Mnogi odrasli se tijekom noću bude nekoliko puta, što ne znači da su gladni, žedni ili sl., te vrlo brzo ponovno utonu u san. Tako je i s bebama, osim što one ne znaju kako se same mogu ponovno uljuljati u san, nego počnu plakati.

Devet do 12 mjeseci

S devet mjeseci vaša beba bi trebala spavati oko 14 sati na dan, devet do 11 sati tijekom noći i po sat i pol do dva sata dva puta na dan.
Razlozi buđenja vašeg djeteta više-manje mogu biti isti kao i oni s šest do devet mjeseci, no u ovom periodu možete mnogo bolje trenirati rutinu spavanja. Nemojte zanemarivati ritual prije spavanja, a ako treba možete ga i malo promijeniti. Primjerice, ako vaše dijete ne voli kupanje prije spavanja, obavite ga nešto prije, tako da više neće spadati u rutinu prije spavanja. Pokušajte s treningom samostalnog uspavljivanja, ili primjerice pjevanjem uspavanke, pričanjem priče...

Dajte djetetu priliku da zaspi samo, bez vašeg ljuljkanja, dojenja (ako još dojite). Isto tako imajte na umu da će vaše dijete vjerojatno noću mnogo bolje spavati ako će imati ustaljenu dnevnu rutinu spavanja.

12 do 18 mjeseci

S 12 mjeseci vaša beba više nije beba, nego dijete koje polako priča, puzi ili već hoda, te je spremno za vrtić. U tom periodu potrebno mu je oko 13 sati sna, od toga 11 sati po noći, o ostatak može biti raspoređen tijekom dana u dva navrata, s tendencijom privikavanja djeteta na jedno spavanje tijekom dana, koje će prakticirati do šeste godine života.

U ovom periodu vrlo je važno početi učiti dijete da zaspi samo, bez dojenja, ljuljanja, pjevanja, no hoćete li se odlučiti za to je prvenstveno vaša odluka.  Kada će se i probuditi u noći, vjerojatno se neće uspjeti samo uspavati, nego će plakati i tražiti vas.

(izvor: Žena.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar