petak, 23. studenoga 2012.

Prehrana majke dojilje


Majka dojilja može jesti svu hranu. Iako ima mnogo predrasuda da neka hrana može štetiti djetetu, to nije znanstveno dokazano, ali se ipak savjetuje izbjegavanje jako začinjene hrane i one koja stvara plinove u cijevima. Hrana treba biti raznolika, a obroci redoviti i umjereni.

Razdoblje dojenja nije vrijeme za ograničavanje unosa energije i držanje dijetalnog režima, ali ne treba niti jesti za dvoje. Tijekom laktacije dnevno se stvara oko 700-800 g mlijeka (najviše do 1200 g), i za to je potrebno dodatnih 300-500 kcal, ovisno o tjelesnoj aktivnosti i prethodnom stanju uhranjenosti. Stoga se tijekom laktacije savjetuje uzimanje do 200 kcal više nego inače. Minimalan unos treba biti 1800 kcal/dan, dok većina majki koje doje dnevno uzima 2200 do 2500 kcal. Uravnotežena i zdrava prehrana za vrijeme dojenja neophodna je za očuvanje zdravlje majke i pravilan razvoj djeteta. Uravnotežena i zdrava prehrana za vrijeme dojenja ne mora značiti veliku promjenu u izboru i pripremi namirnica. Važno je obratiti pažnju da je izbor namirnica raznolik i da obroci sadrže namirnice iz svih pet preporučenih grupa, znači, voće, povrće, mliječne proizvode meso i žitarice.

Ipak valja napomenuti neke od namirnica koje mogu eventualno izazvati probleme.
To su npr. naranče (i općenito agrumi i voće bogato voćnim kiselinama), mogu kod bebe izazvati crvenilo na guzi. Ukoliko se to kod bebe javi, poželjno je da majka izbaci neko vrijeme naranču iz jelovnika i proba ponovo nakon određenog perioda. Potpuno izbacivanje određenih vrsta voća za vrijeme dojenja nije preporučljivo tim vise što jasna veza između voćnih kiselina i crvenila nije znanstveno potvrđena. Na majkama ostaje da obrate pozornost na osjetljivost djeteta.

Isto tako praksa je pokazala, iako istraživanja nikad nisu potvrdila, jasnu vezu između konzumacije leguminoza (grah, mahune, grašak) i nekih drugih vrsta povrća koje mogu izazvati nadimanje (luk,zelje,kelj), te pojavu grčeva kod beba. Ukoliko se kod bebe pojave kolike, ili problemi sa probavom, bilo bi dobro te vrste namirnica izbaciti iz prehrane dok se probava ne smiri i ne regulira.
Obično se preporučuje samo neku namirnicu izbaciti na određeno vrijeme (ne istovremeno npr. sve agrume) jer u suprotnom prehrana majke postaje prilično jednolična te je teško podmiriti sve nutritivne potrebe.

KOFEIN konzumiran u umjerenim količinama (jedna do dvije šalice dnevno) uglavnom ne uzrokuje probleme kod beba.
Važno je napomenuti da i neka druga pića sadrže kofein, pa u slučaju konzumiranja kave i tih pića može doći do prekoračenja dozvoljene količine kofeina, što može izazvati razdražljivost i nemir kod beba.
Pića koja sadrže kofein su zeleni čaj, kola, i različiti energetski napitci.
Tablete protiv bolova također sadrže kofein.

TEOBROMIN iz kakaa i čokolade ima slično djelovanje kofeinu pa se isto ne preporučuje u većim količinama.
Kao nadomjestak za kavu i čaj preporučuje se npr. ječmena kava (Divka).

TEKUĆINA JE VAŽNA!

Za dojilju je općenito jako važno da jako puno pije, po mogućnosti i više od dvije litre tekućine dnevno i to u obliku vode, mineralne vode, blagih voćnih sokova i blagih čajeva.
U novije vrijeme na tržištu se mogu naći specijalni čajevi za dojilje, oni u sebi sadrže kombinaciju anisa, komorača, koprive a poneki i bosiljak. Iskustva iz mnogih porođajnih klinika su potvrdila stimulativno djelovanje na produkciju mlijeka, pa čak i ublažavanje kolika kod novorođenčadi pri konzumaciji tih čajeva.
Istraživanja kojim bi se to znanstveno potvrdilo nisu još provedena. 


(izvor: bebe-i-mi.com)

Nema komentara:

Objavi komentar