subota, 17. studenoga 2012.

Razvoj govora bebe 0 - 2. godine

Očekujem li previše od svog djeteta?

Moja prijateljica ima sina od dvije godine, koji ništa ne govori. Moja nećakinja ima 14 mjeseci i priča priče. Dok je moje dijete od 18 mjeseci negdje u sredini. Trebam li se brinuti što ne govori kao njegova 14 mjesečna rođakinja?

Takva pitanja su česta kod mnogih roditelja. Kako možemo biti sigurni da nemamo prevelika očekivanja od tih malih glavica?
Navesti ćemo neke smjernice koje vam mogu u tome pomoći.

 Dijete od rođenja pa već do trećeg mjeseci starosti, bi se trebalo uznemiriti na jake zvukove. Takvu reakciju primjećujemo od najranijih dana. S vremenom dijete mijenja brzinu sisanja na zvuk, te širi oči i pogledava prema izvoru zvuka. Jedna od lako primjetnih reakcija na zvuk, koja je i znak da je organ sluha u redu, je da se dijete smiruje i smješka kad čuje poznati glas. Od ekspresije u najranijem periodu očekuje se da se dijete glasa vokalima u trenucima ugode, da producira glasove kao reakciju na vaš govor, te da producira "različite vrste plača", ovisno o vlastitim potrebama. Nakon trećeg mjeseca starosti, dijete počinje gugutati, te se glasa različitim glasovima, najčešće bilabijalima
(p, b, m). Sposobno je zapaziti različite zvukove, te glasom izraziti zadovoljstvo i nezadovoljstvo.
Nakon šestog mjeseca, dijete je već dosta motorički naprednije pa može okrenuti glavu i tražiti izvor zvuka. U ovom periodu možemo primijetiti da nas dijete pažljivo sluša, te da prepoznaje i razumije riječi iz svakodnevne uporabe. Što se tiče ekspresije, ona se u ovom periodu intenzivno obogaćuje. Dijete brblja, te se osim plačem služi i govornim glasovima kako bi se izrazilo. Oponaša govornu intonaciju, te počinje govoriti prve riječi (sa značenjem, npr. samo mami govori mama, samo tati tata).
Od prvog do drugog rođendana dijete bi trebalo imati već dosta razvijeno razumijevanje. Tako se od djeteta te dobi očekuje da može pokazati imenovane slike u slikovnici, vlastite i tuđe dijelove tijela. Također u toj dobi dijete slijedi jednostavne naredbe i razumije jednostavna pitanja ček i bez korištenja geste ("Poljubi mamu! Gdje je knjiga?"). Iz mjeseca u mjesec, vokabular djeteta je sve bogatiji, te se dijete počinje služiti rečenicama.
 
(izvor: pjesmicezabebe.com - Katarina Matijević, prof. logoped)

Nema komentara:

Objavi komentar