utorak, 27. studenoga 2012.

Prehlada kod beba - kako je prepoznati i liječiti?



 
Tek što je vaša beba usvojila rutinu spavanja i raspored hranjenja, a vi počinjete strahovati od prve prehlade. No, nema razloga za brigu. Bebe su rođene sa imunitetom, koji su nasledile od majke - što se povećava dojenjem. Ipak, nisu potpuno zaštićene od ogromne, stalno promenljive grupe virusa koji uzrokuju infekcije gornjih dišnih puteva. To znači da će većina zdravih beba imati šest do osam prehlada prije prvog rođendana.
 Pozitivna strana toga je što će prehlade pomoći vašem djetetu da počne graditi vlastiti imunitet.

ŽIVOTNI CIKLUS PREHLADE

Za mnoge roditelje, pravi razlog za zabrinutost predstavlja to što nisu sigurni da li njihova beba ima samo prehladu ili nešto ozbiljnije. Zato duboko uzdahnite i suočite se sa izazovom. Vidjet ćete da je lako procjeniti šta se događa sa bebom - kada se upoznate sa osnovnim znacima koji prate prehladu. Inače, «obična» prehlada dolazi polako i traje otprilike devet dana.

Tri dana dolaska
bebine prehlade

U toku prva tri dana, kada je vaše djete «zarazno», često djeluje nervozno, usplahireno, ima blago smanjen apetit, čak i temperaturu. Ako je beba mlađa od tri mjeseca, a njena rektalna temperatura viša od 38,5 stepeni - odmah pozovite vašeg pedijatra, kako biste dobili adekvatan savjet. Drugog ili trećeg dana ćete otkriti da bebin nosić curi, što je znak da se njen imunološki sustav aktivirao.

Za vrijeme te faze, sekret je bistar, redak i curi neprestano. Pokušajte da ne budete «stražar» sa papirnatim maramicama. Vaši brojni pokušaji da beba «ispuše» nos više će je uznemiriti nego nosić koji curi.

Tri dana trajanja
bebine prehlade

Tokom «središnje» faze prehlade, temperatura je obično već prošla, a vaša beba je vjerovatno manje nervozna i bolje jede. Sekret postaje malo gušći i može da bude svjetlo žute boje. Vaše dijete će sada imati začepljen, slinav nosić. U ovom periodu može da se razvije i kašalj. Kada beba leži na leđima, sekret iz nosnih kanala se sliva u ždrelo i dovodi do kašlja, koji se javlja kao odgovor na nadražaj. Vašem djetetu će zbog toga biti teško da spava, ali to je neminovnost.

Tri dana odlaska bebine
prehlade
 
U posljednja tri dana, sekret se još više zgušnjava, sa tendencijom da se skori. Vaša beba će uglavnom funkcionirati normalno, jeti će dobro i nastavit sa uobičajenim aktivnostima.

UPOZNAJTE SE SA GRIPOM


Pošto sada znate kako izgleda tipična prehlada, vrijeme je za priču o gripi. On obično djeluje u periodu od studenog do ožujka.. Djeca su «zarazna» dan prije nego što se jave simptomi i onoliko dugo koliko se ispoljavaju, što može biti i do dva tjedna.


Simptomi gripe kod starije dece i odraslih uključuju: iznenadni napad visoke temperature, bol u mišićima, slabost, glavobolju, bol i peckanje u očima, bolno grlo, kašljucanje.
Predškolci  kažu kada ih bole ruke i noge, a bit vam jasno i da se vaše, inače normalno aktivno dijete, ne osjeća dobro ukoliko nikako neće sići kauča. Međutim, ove simptome je teže otkriti kod beba i mališana koji su tek prohodali.

Evo nekih smjernica: Prehlada dolazi polako, tokom nekoliko dana, a gripa «udara» brzo, ponekad u roku od nekoliko sati. Temperatura će u slučaju gripe potrajati više od jednog ili dva dana, a vaše dijete neće izgledati mnogo bolje ni kada ona opada. Također će doći do velikog pada razine aktivnosti i apetita, a kašljanje će biti gore nego kod prehlade. Bebe i sasvim mala deca mogu da iskuse proliv (dijareju) i povraćanje. Ako mislite da vaše dijete ima gripu, obavezno pozovite njegovog doktora.


POSTOJI LI ČAROBNI LIJEK ZA GRIPU?


Istina je jednostavna: ne postoji lijek koji će brzo riješiti problem prehlade ili gripa. Antibiotici nisu djelotvorni protiv virusa, a upotreba antiviralnih lekova za neke vrste influence nije odobrena za bebe. Osim toga, sve veći broj istraživanja sugerira da lijekovi koji u slučaju prehlade olakšavaju disanje, kao i preparati koji predstavljaju kombinaciju takvih lijekova i antihistaminika (lijekova protiv alergije) - nisu previše djelotvorni kod djece. Također, ona mogu iskusiti neželjene efekte kao što su anksioznost, nervoza i teškoće sa spavanjem.


Većina pedijatara ne preporučuje spomenute lijekove za bebe, a mnogi od njih savetuju roditeljima da ih minimalno koriste kada su u pitanju djeca bilo kog uzrasta. Pokazalo se i da lijekovi protiv kašlja (za njegovo suzbijanje i lakše iskašljavanje) imaju malo utjecaja na kašalj povezan sa prehladom kod najmlađih, a stručnjaci su protiv njihove upotrebe kod djece ispod četrnaest godina.


Šta ukazuje na razliku između prehlade i gripe?


Evo nekih smjernica:

* Godišnje doba gripe: Mada se prehlade javljaju tokom cijele godine, virus gripe obično «pogađa» za vrijeme zimskih mjeseci, i to uglavnom samo nekoliko tjedana. Informacija da li je gripa nekog «zakačila» u vašem susjedstvu, također može biti od pomoći.

* Brzina pojave gripe: Glavna razlika između prehlade i gripa je brzina na samom početku javljanja bolesti. Prehlada dolazi sporo, tokom nekoliko dana, dok gripa dolazi veoma brzo, ponekad za nekoliko sati. Kod sasvim male djece, vidi se brzo i dramatično smanjenje nivoa aktivnosti i apetita. Dijete «ne izgleda baš dobro», ili odjednom izgleda veoma bolesno.


* Simptomi gripe kod beba: I prehlada i gripa uzrokuju visoku temperaturu kod beba i male djece, ali će uz gripu da traje duže od dan-dva, a vaše dijete možda neće izgledati mnogo bolje nakon tretmana za njeno obaranje. Mada i prehlada i gripa napadaju gornje dišne puteve, kod gripe će kašalj biti gori, ali će nos biti manje začepljen. Gripa može uzrokovati dijareju i povraćanje kod najmlađih.


Korisne preporuke
u liječenju gripe kod bebe (a i odraslih)
  • Neka vam pri ruci uvijek bude neki lijek za skidanje temperature. Naravno, prije upotrebe se konzultirajte sa doktorom. Važno je znati točnu dozu za bebin uzrast i težinu. 
  • Čim nosić počne curiti, stavite ovlaživač zraka u prostoriju u kojoj beba spava. To pomaže da se nosni kanali održe vlažnim, što prevenira da se sekret u njima osuši i skori.
  • Redovno čistite bebin nosić pumpicom za izvlačenje sekreta.

Ove pouzdane strategije će vam pomoći da lakše hranite bebu: bilo da dojite - što je najbolji način, ili joj dajete mlijeko u bočici.
Želite da pomoći djetetu, koje je bolesno, da čvrsto zaspi? Podignite prednji deo bebinog kreveca postavljanjem urolanog peškira ili knjiga ispod dušeka, ili poduprite dete koje je prohodalo ili predškolca dodatnim jastucima u krevetu. To pomaže da se sekret iz nosa manje sliva u ždrijelo.

Na kraju, jednostavne stvari - poput mnogo tekućine, pomoći će djetetu da se osjeća bolje, a ne zaboravite ni pileću juhu. To, uostalom, sugeriraju i pojedina istraživanja. Provjereni lijekovi mogu da pomoći u snižavanju temperature i ublažavanju upale, kao i da razvodne sekret za vrijeme prehlade. Ali, iskusnim mamama nije potreban znanstveni za to. One to već znaju! 

(izvor: yumama.com)

1 komentar: