četvrtak, 29. studenoga 2012.

Opadanje kose poslije poroda - bez panike!

 
Rođenje djeteta izaziva neizmjernu sreću svake obitelji, no dolaskom iz rodilišta svaka će majka tek tada osjetiti veliku iscrpljenost, kako psihičku, tako i fizičku. To je izrazito osjetljivo razdoblje za svaku ženu - osjećaj velikog umora, prevelika osjetljivost na sitnice, razdražljivost, problemi sa dojenjem, nedostatak samopouzdanja, promjene na tijelu (opadanje kose, strije, mrlje na koži….).
 
Srećom to razdoblje ipak ne traje previše dugo, tako da svaka žena ako prihvati to kao normalnu pojavu u svojem životu, vrlo lako će prebroditi sve probleme i uživati u svojem novorođenčetu. Evo nekoliko savjeta u svezi uklanjanja najčešćih tegoba koje se pojavljuju nakon poroda:
 
Umor u trudnoći i poslije poroda
Tijelo nakon poroda je jako iscrpljeno i s razlogom umorno. Uz sam porod tu je i dojenje i prilagođavanje ritmu prinove, koja se budi i po danu i po noći, diktirajući tempo koji je ponekad vrlo teško izdržati. Prvih tjedana nakon poroda, žena bi se trebala baviti najviše sa svojim novorođenčetom, dok za ostale kućanske poslove trebala bi imati pomoć od partnera ili nekog drugog. Trebala bi se puno odmarati jer jedino na taj način će biti strpljivija i zadovoljnija te se lakše može baviti sa svojim djetetom.
 
- Dojite u prvo vrijeme u ležećem položaju, jer se na taj način odmara i tijelo
- Izbjegavajte teški fizički rad, ne dižite teške predmete, pa ni stariju djecu
 
Promjene na tijelu poslije poroda
Sama trudnoća i porod promijenile su tijelo, koje većini žena se ne sviđa. Tu nema mjesta panici i nezadovoljstvu, nego si svaka žena treba dati vremena za vraćanje u staru formu. Trebalo je devet mjeseci da se donese dijete na svijet. Ponekad treba isto toliko, ako ne i više da se tijelo vrati u stanje prije trudnoće. Ništa se ne događa preko noći i zato se treba svaka novopečena majka treba naoružati strpljenjem i voljom! Najvažnije je da se krene sa laganom tjelovježbom (gimnastika, plivanje, brzo hodanje, šetanje). Kod kuće koristite svaku priliku da vježbate nekoliko puta na dan:
 
- Uvucite trbuh i stražnjicu (ostanite u tom položaju što je duže moguće kako bi se ojačali mišići trbuha i međice) bez obzira da li stojite, sjedite ili ležite. Dobro je da se svakodnevno nosi steznik i to odmah nakon poroda.
- Koncentrirajte se na pupak i pokušajte ga uvući kao da želite da se popne do grla
- Sjednite na pod, tabane okrenite jedan prema drugom, ruke stavite na noge. Ljuljajte se s jedne strane na drugu - ova je vježba vrlo korisna za masiranje stražnjice i u borbi protiv „jahaćih hlača“
- Držite se uspravno kao da nešto nosite na glavi
- Tuširajte se naizmjenično hladnom i toplom vodom
 
Veliko nezadovoljstvo kod većine žena izazivaju tamne, smeđe - sivo mrlje po licu i trbuhu zbog pojačane pigmentacije. U većini slučajeva one nestaju nakon nekoliko tjedana nakon poroda. Međutim, puno veći problem su strije koje se pojavljuju na trbuhu, bokovima, grudima i bedrima za vrijeme trudnoće. Loša je vijest da se one nikada neće potpuno izgubiti, ali se mogu znatno ublažiti različitim proizvodima.  
 
S vremenom će strije postati svjetlije - jedva primjetne srebrnaste trakice. Povratak mišićnog tonusa i redukcije tjelesne težine također će na njih aktivno djelovati.
 
Veliki broj žena primjećuje da im nakon poroda opada kosa. Potrebno ju je prati blagim šamponom, uzimati vitamine i minerale kojim će ojačati korijen kose i povratiti prijašnju kvalitetu.
 
Inkontinencija
Inkontinencija, odnosno „bježanje“ mokraće je česta pojava nakon poroda, pa je preporučljivo raditi vježbe (nakon mokrenja treba stegnuti međicu, udahnuti zrak i zatim je opustiti) te uzimati proizvode na bazi brusnice. 
 
Problemi sa stolicom poslije poroda
Problemi sa stolicom (zatvor, hemoroidi) nastavljaju se i nakon poroda. Za hemoroide vrijede ista pravila kao i za vrijeme trudnoće. Treba ih redovito prati u mlakoj vodi i mazati kremama predviđenim za njih. Dobra je vijest da se kod većine žena povlače petnaest do dvadeset dana nakon poroda. 
 
Zatvor je najčešće posljedica hormona, ali i straha od „tiskanja“ zbog boli u području međice. Usprkos tome, izuzetno je važno za majku da ima redovitu stolicu. Ključna je zdrava prehrana s puno ostataka, odnosno vlaknastom hranom te svakodnevno uzimanje cca 2 l tekućine (najbolje vode ili prirodni sokovi). Ako takva prehrana ne pomogne, može se preporučiti povremeno uzimanje blagih sredstava za čišćenje. 
 
Prehrana
Nakon trudnoće, svaka žena bi trebala posebnu pažnju posvetiti prehrani. To je posebno važno kod dojilja. Ne treba se pretrpavati hranom jer su potrebe za hranom dojilje tek nešto veće nego inače. Važno je da se pridržava tri pravila: jesti redovito, umjereno i raznoliko. Oprezno treba koristiti sol te izbjegavati masnu hranu i alkohol. Slatkiše, kolače, gazirana pića treba svesti na minimum. Šećer se može zamijeniti umjetnim sladilom, ali se treba pridržavati preporučenih dnevnih doza naznačenih na uputama za uporabu. 
 
Jedite puno voća, povrća, juha te uzimajte puno tekućine (sokovi od cijeđenog voća). Nakon poroda, odnosno za vrijeme dojenja su povećane potrebe za energijom i nutrijentima, pa se svakoj ženi preporučuje uzimanje vitaminsko-mineralnih proizvoda.
 
(izvor: dietpharm.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar