nedjelja, 25. studenoga 2012.

Potrebna oprema za bebu

 Priprema opreme za bebu
Svima nam je veliko zadovoljstvo kupovati i pripremati se za dolazak novog člana obitelji. Mnogi u tome pretjerujemo jer ne možemo odoljeti svemu što nam tržište nudi, a mnogi jedva da si možemo priuštiti najnužnije. Ne mora se sve kupovati i ako imate prilike posuditi opremu za bebu od prijatelja ili rođaka, iskoristite ju. Bebe vrlo brzo rastu, i ne stignu "iznositi" robicu. 
Osim toga, sigurno ćete dosta toga dobiti i na poklon. Nema potrebe da se pretjeruje u nabavljanju, jer uvijek stignete dokupiti ukoliko primjetite da Vam nešto nedostaje. Praktično je da pripremite stvari barem za prva tri mjeseca kako ne bi morali odmah u kupovinu, a otprilike prvih mjesec dana također nije uputno s bebom izlaziti iz kuće, a trebat će vam i vremena da se priviknete na novi "dnevni raspored".

Bebin kutak

Najbolje je da beba ima svoju sobu, ali kako to nije uvijek moguće, treba naći najpogodnije rješenje. Dječji krevetić mora biti u svijetlom dijelu sobe što manje izložen zračnim strujanjima. Za novorođenčad je najpogodnija temperatura 22-24°C, a za dojenče oko 20-22°C. Posebno treba voditi računa o vlažnosti sobe, pogotovo ako imate centralno grijanje. Idealna vlažnost je između 40 i 60 %. Sobu treba redovito provjetravati.
Za početak, u "bebinom kutku" vam je potreban krevetić, mjesto za presvlačenje i kupanje, ormarić za bebine stvari.

Krevetić

Prilikom kupovine krevetića vodite računa da nema nepotrebnih oštrih ukrasa na koje se dijete može ozlijediti, da ima ogradu kako dijete ne bi ispalo te da razmak između prečki na ogradi nije prevelik (preporuča se ne više od 6cm). Madrac mora biti dovoljno čvrst, a malenom dojenčetu ne preporuča se podstavljanje jastuka. Danas možete birati između krevetića koji imaju dvije visine položaja madraca, višu dok je beba manja da se ne morate previše sagibati, i nižu kad je beba veća te već može sjediti pa je potrebna viša ograda kako ne bi ispala iz krevetića. Kod nekih krevetića se ogradica ne može, a kod drugih može spuštati tako da dijete lakše možete izvaditi iz krevetića ili da može kad je starije i samo izaći. Neki od krevetića imaju jednu ili više ladica ispod madraca za spremanje stvari, a neki u nastavku imaju ormarić s ladicama za bebine stvari, koji se kasnije montira odvojeno, a krevetić se pretvara u dječji krevet, tako da ne morate kupovati novi krevet kad beba preraste krevetić. Prilikom odabira krevetića važno je da osigurava bebi siguran i kvalitetan san, a sve ostale funkcionalnosti ovise isključivo o vašem ukusu, potrebama i mogućnostima.
Da bi se madrac zaštitio od bebinog bljuckanja i mokraće, na njega se ispod posteljine stavlja nepromočivo platno. Osim različitih gumiranih i plastificiranih prostirki koje služe za tu svrhu, danas postoje i nepromočive plahte od pamuka koje su puno ugodnije.
Posteljina za krevetić treba biti pamučna, optimalno je da imate tri kompleta posteljine. Potrebna vam je još i deka za krevetić ili poplun.
Dijete koristi krevetić do otprilike 3 godine, iako mnoga djeca prelaze u krevet i dosta ranije ili dosta kasnije od te dobi.

Presvlačenje bebe
 
Bebu će trebati često presvlačiti i dobro je da za to imate praktično, a i sigurno mjesto. Dovoljna vam je i prostirka za presvlačenje koju možete staviti i na krevet, ali puno je lakše ako je mjesto za presvlačenje dovoljno povišeno tako da ne morate biti u sagnutom položaju prilikom presvlačenja jer je inače velika vjerojatnost da će vas s vremenom početi boljeti kralježnica. Osim same prostirke postoje i takve koje imaju čvrsto dno te se mogu poprečno staviti na krevetić. Najzgodnije je ako imate mogućnosti nabaviti "ormarić za bebu" s ladicama koji služi i za presvlačenje, a zgodno je da su sve bebine stvari "pri ruci". Neki ormarići imaju i kadicu za kupanje, i iako će dosta roditelja reći da im je ta kadica vrlo brzo postala premala i nepraktična, nekima je upravo takva kombinacija najbolje rješenje.
Za držanje bebinih stvari nije nužno da kupujete novi ormarić, već samo da za njih osigurate prikladno i čisto mjesto.

Prvo kupanje bebe
 
Prvo vrijeme ćete bebu najvjerojatnije kupati u sobi. Osim kozmetičkih preparata, najvažnija je naravno, kada. Danas postoje različite kade s anatomskim dnom, dodaci za kupanje novorođenčadi koji se stavljaju u veće kade, kade koje imaju mogućnost postavljanja na prečke tako da se mogu nasloniti na normalnu kupaonsku kadu. Kadu ćete kao i krevetić koristiti dosta dugo, tako da ako kupujete malu s anatomski oblikovanim dnom, budite spremni da ćete za nekoliko mjeseci trebati kupovati običnu, nešto veću kadu.

Prijevoz djece

Sjedalica za auto. Sjedalica za auto je vrlo važan dio opreme za dijete. Iako roditeljsko naručje predstavlja u svakodnevnom životu jedno od najsigurnijih mjesta, prilikom vožnje u automobilu to nije slučaj. Tada je vaše naručje opasno mjesto. Prilikom sudara vaše tijelo može prignječiti dijete uz prednje staklo ili sjedalo, ili ako ste vezani, što bi svakako trebali biti, od udarca može biti izbačeno iz vašeg naručja. Najbolji način da zaštitite svoje dijete je ispravna upotreba autosjedalice za djecu. To je jedna od najvažnijih sigurnosnih mjera o kojoj treba voditi računa.
Postoje sjedalice za dojenčad koje su ujedno i nosiljke pa bebu iz nje ne morate vaditi kad ulazite ili izlazite iz auta, što je zgodno kada beba spava. U takvoj nosiljci je beba u automobilu okrenuta u smjeru suprotnom od smjera vožnje, i koristi se otprilike dok dijete dosegne 10kg. Nakon toga trebate autosjedalicu za veću djecu, ili se za čitav period možete odlučiti za autosjedalicu koja može mijenjati oblik(nagib) i može se koristiti od početka djetetova života do otprilike 4 godine. Kad dijete dosegne 10-20 kg (min 10-12 mjeseci) sjedalica se montira tako da beba gleda u smjeru vožnje i nagib se postavlja u sjedeći položaj. Mnogi testovi pokazuju da je najsigurnije postaviti dječju autosjedalicu na stražnje sjedalo iza vozača. Također, ukoliko imate zračne jastuke na suvozačevom sjedištu, na to sjedalo ne smijete postavljati nosiljku ili autosjedalicu, jer u slučaju nesreće zračni jastuk može ozlijediti dijete.

Kolica
 
Danas je nezamislivo imati bebu, a ne i kolica, tako da bi ih bilo dobro nabaviti da se s bebom možete što više šetati i boraviti na svježem zraku.
Kolica s košarom su za sasvim male bebe i koriste se do otprilike 3-6 mjeseci. Prilikom vožnje beba je okrenuta tako da gleda mamu ili tatu tj. onoga tko ju vozi. Nakon toga beba počinje sjediti i promatrati okolinu te je okrenuta u smjeru vožnje. Iako bebe tada već mogu sjediti, vrlo često zaspu u kolicima te je preporučljivo da kolica imaju mogućnost podešavanja visine naslona iz ležećeg u sjedeći položaj. Takva kolica se koriste do 3. godine ili dok god je vama to praktično, a dijete se želi voziti u njima. Također je važno da kolica budu što lakša da ih možete nositi te lako sklopiva.
S obzirom da se kolica s košarom koriste jako kratko, a cijena im i nije baš mala, pitanje je da li ih se isplati kupovati. Za to prvo vrijeme postoji velik izbor kolica sa sjedalicom čiji se naslon da spustiti u potpuno ravni položaj i imaju prekrivače koji sjedalicu zatvaraju u "košaru". Za kasnije vrijeme najviše se koriste tzv. kišobran kolica. Danas su neki proizvođači počeli s DUO kompletima koji se sastoje od kišobran kolica (sa 4-5 položaja naslona) i košarom koja se remenima učvršćuje na kolica. Takva kolica dovoljna su za čitav period korištenja te nemorate kupovati dvoja. Također postoje i TRIO kompleti koji osim navedenog imaju i nosiljku koja je ujedno i autosjedalica za prve mjesece djetetova života.

Bebina odjeća
 
Prilikom nabave robice za bebu, vodite računa da bebe brzo rastu, posebno u prvim mjesecima života, i prvu robicu mnogi prerastu već za mjesec dana. S druge strane, što manje robice imate, morat ćete je češće prati, a nećete napuniti stroj za pranje rublja. Prvih mjeseci dobro je da bebinu robicu perete zasebno, ispiranje ponovite 2 puta i ne upotrebljavate omekšivač. Bebina koža je vrlo osjetljiva i može reagirati na ostatke sredstava za pranje. Dovoljno je da imate 3-4 promjene u jednoj veličini, a ukoliko vam zatreba više, uvijek možete obući odjelce koje je veće i presavinuti rubove predugih rukava i/ili nogavica. Za male bebe najlakše će vam biti ukoliko imate benkice, i kombinezone koji se zakopčavaju na obje nogavice, tako da prilikom promjene pelena ne morate potpuno skidati bebu. Također je zgodno koristiti kombinezone koji imaju nogavice sa stopalima. Benkice se lagano oblače pa je mamama u početku s njima lakše, ali brzo možete preći na bodyje, koji su praktičniji. Za prva tri mjeseca dovoljno je da nabavite robice u veličinama 56 i 62, broj 50 vam može trebati ako ste sigurni da će beba biti jako mala. Veličina ustvari označava visinu (dužinu) bebe, ali veličina robice ovisi i o proizvodžaču.
Broj pelena ovisi prvenstveno o tome da li ćete koristiti platnene ili jednokratne pelene. Iako rijetko, ipak su neka djeca alergična na jednokratne pelene pa se moraju koristiti platnene, ali tada ih stignete dokupiti. Ukoliko ćete od početka koristiti pelene za jednokratnu upotrebu, trebat će vam 20-30 platnenih pelena i cca 5 švedskih pelena zbog širokog povijanja. Platnene pelene osim za povijanje dobro će vam doći za podmetanje pod bebinu glavicu kako bi zaštitili drugu podlogu od bljuckanja i sl. Jednokratnih pelena će vam trebati oko 6 -10 dnevno.

Ostalo
Sjedalica za hranjenje. Kad počnete s dohranom djeteta, možete ga/ju hraniti i u nosiljci ukoliko je imate, ili sebi u krilu. Međutim kad počne samo jesti, zgodnije je da ima svoju stolicu za hranjenje.
Ogradica za igru. Ogradica je sigurno mjesto za vaše dijete kad morate obaviti neke kućne poslove, ali nije nužna. Kad beba počne sjediti, možete je smjestiti na deku na pod, tako će imati slobodu da "vježba" puzanje.

Popis stvari
Odjeća(za prva 3 mjeseca)
- 6 -12 benkica (u svakoj veličini- 56 i 62)
- 3 - 6 kombinezona (štramplica, u svakoj veličini- 56 i 62)
- 1 - 2 gornje benkice (jaknice) ako je hladnije doba godine, za izlaske
- 2 dekice
- 2 pamučne kapice
- čarapice i papučice

Pelene
- 20-30 platnenih (tetra) pelena, (40 - 80) ako nećete upotrebljavati pelene za jednokratnu upotrebu
- 5 -10 švedskih pelena
- 6 -10 jednokratnih dnevno

Kozmetika i kupanje
- krema za guzu
- parafinsko ulje
- dječji sapun
- termometar za vodu
- vlažne maramice
- vata
- kamilica
- štapići za uši
- škarice s tupim vrhom
- četka (i češalj)
- 2-3 ručnika ( s kapuljačom) i trljačice

Za njegu pupka:
- sterilne komprese
- alkohol (ili 2% hidrogen)
- antiseptički prašak

Za svaki slučaj:
- termometar
- čepići za snižavanje temperature
- fiziološka otopina

Za spavanje
- jastuk s 2-3 presvlake za prve tjedne
- nepromočiva podloga za krevetić
- 3 - 4 kompleta pamučne posteljine za krevetić
- krevetić

Za izlaske
- kolica
- nosiljka
- autosjedalica

ODLAZAK IZ RODILIŠTA

Vaša će beba u rodilištu biti obučena u bolničku robicu. Kada budete išli kući, osoba koja će doći po vas treba donjeti stvari u kojima će mama i beba kući. Za mamu je najbolje pripremiti nešto od trudničke odjeće, a za bebu nam treba slijedeće:

- 4 tetra ili 1 jednokratna +2 tetra ili 1 jednokratna + 1 tetra +1 švedska pelena (gaza ili pelena radi bljuckanja)
- 2 benkice
- 1-2 pamučne kapice
- kombinezon
- jastuk za novorođenče i dekica ukoliko je hladno i/ilikošara za nošenje
Vodite račuan da bebu u automobilu vozite sigurno, ili u autosjedalici za bebe ili da imate remenje za vezanje košare u automobilu.

(izvor:klubtrudnica.net)

1 komentar:

  1. Odličan blog i koristan za roditelje.
    Odeću za iznošenje i dekice odličnog kvaliteta mogu da se naruče i online na wbsajtu https://www.tuneljeftinoce.com/product/odeca-za-bebe/

    OdgovoriIzbriši