nedjelja, 25. studenoga 2012.

Beba na hladnoći- kako obući bebu zimi?

Novopečenim roditeljima zima i hladno vrijeme mogu biti izvor popriličnih briga. Mnogi se roditelji brinu kako osigurati da njihovoj bebi bude ugodno i toplo. No, hladno vrijeme ne bi vas trebalo spriječiti da s djetetom barem jednom dnevno izađete na svjež zrak. Pobrinite se da pri tome djetetu bude toplo.

Jednako kao i za vrijeme toplog vremena, za djetetovo oblačenje smjernica vam može biti vaš vlastiti osjećaj ugode (osim ako ste jedna od onih osoba kojoj je uvijek hladno ili vruće, tada se pri izboru odjeće za bebin izlazak oslonite na procjenu supruga ili neke druge bliske osobe). Međutim, ako je beba mlađa od 6 mjeseci onda će joj biti potrebno više zaštite, jer je omjer njihove tjelesne površine u odnosu na težinu veći te ne mogu drhtati da bi stvorila toplinu.


Dnevna odjeća

Za vrijeme hladnog vremena puno je djelotvornije odjenuti nekoliko slojeva odjeće, koji će i manje sputavati od dva teška i debela odjevna predmeta. Dodatno će bebi biti daleko toplije ako je jedan od tih slojeva vuneni. Praktična su i topla zimska odjelca punjena perjem ili imitacijom perja. Bebi svakako stavite kapu, čak i ako je vani samo prohladno, jer kapa će mu uvelike pomoći zadržati tjelesnu toplinu (čak 25% topline tijelo gubi preko glave). Kada je temperatura vani ispod nule, kapa bi trebala pokrivati i bebine uši.

Ruke trebaju biti zaštićene rukavicama, stopala čarapicama i čizmicama, a vrat šalom. Ako vani puše jak vjetar ili je izrazito hladno, šal možete omotati oko lica ili lice zaštititi platnenom maskom, ali pri tome pazite da bebi ne pokrijete nos i tako otežate disanje. Ako pada snijeg ili kiša, na kolica stavite zaštitni pokrov koji će zaštititi dijete od padalina, ali i dobro zadržavati toplinu. No, čak i dobro utopljeno dijete ne bi trebalo predugo boraviti na otvorenom kada je vrijeme hladno.

Promjenjivo vrijeme

Za manje iskusne roditelje jedna od najviše zbunjujućih stvari definitivno je promjenjivo vrijeme, karakteristično za proljeće i jesen, ali sve češća pojava i u ostala dva godišnja doba.
Kako obući dijete ako je jutro sunčano i pitomo, a prognoza najavljuje grmljavinu i pad temperature? Za takve je prilike najbolji odgovor - slojevito odijevanje. Pri tome su najpraktičnijei laganiji slojevi odjeće koj se mogu lako navlačiti i svlačiti kada se vrijeme počne neočekivano mijenjati iz toplog u hladno ili obrnuto. Također je dobro sa sobom uvijek imati vesticu ili pokrivač ako temperatura naglo padne. Preporučamo vam da beba u gotovo svim vremenskim prilikama nosi šeširić - lagan i s obodom za toplije vrijeme, a topliju kapicu u hladnim danima.Za miran san

Tijekom hladnih dana temperaturu u dječjoj sobi najbolje je održavati između 20 i 22˚C, a za hladnih noći između 15 i 18˚C (ako vam je teško procijeniti temperaturu u sobi, montirajte sobni termometar na mjesto blizu onoga gdje beba u sobi najviše boravi, npr. iznad krevetića, pazeći da bude izvan njenog dosega). Ako temperatura u zatvorenom prostoru bude viša od navedenih vrijednosti, tada suh i pregrijan zrak može oštetiti sluznicu nosa i učiniti je osjetljivom na mikroorganizme koji uzrokuju prehladu. Također, pregrijan zrak će isušiti i bebinu kožu te uzrokovati svrbež.Prije nego bebu stavite na spavanje, dječji krevetić možete ugrijati termoforom ili grijačem (pazite da plahta ne bude prevruća). Mogli biste staviti i flanelske plahte koje su čak i za hladnih zimskih noći ugodne na dodir. Dijete pokrijte slojevito kako bi mu bilo ugodno i toplo. Ako dijete redovito odbacuje pokrivače, stavite ga u vreću za spavanje - ovo je posebno praktično za bebe i djecu mlađu od godinu dana. Bebe višak topline iz tijela izbacuju preko glave, pa se o tome treba li vaša beba po noći nositi kapicu ili ne posavjetuje s pedijatrom.

Imajte na umu da je dječja soba hladnija noću nego danju te da se metabolizam usporava za vrijeme spavanja, pa budite spremni upotrijebiti i dodatne pokrivače. No, svakako probajte izbjeći čestu pogrešku pretjerano toplog oblačenja djeteta za krevet. Ako se dijete tijekom noći budi u znoju, uklonite jedan ili dva sloja pokrivača.

Je li beba pravilno obučena?

Dodirom bebinih ruku, bedara ili stražnje strane vrata lako ćete ustanoviti da li mu je ugodno. Ako su ti dijelovi tijela hladni i/ili je dijete nemirno, vjerojatno mu je hladno, pa je odjenite ili pokrijte pokrivačem. Ako je koža topla i oznojena, ili je kosica vlažna, ili beba ubrzano diše ili je nemirna - vjerojatno je pretoplo odjevena, pa skinite par slojeva odjeće. Ako su rukice i nogice hladne na dodir, a tijelo je ugodno toplo i suho, no beba i dalje plače, možda je treba nahraniti ili je žedna ili umorna.Iako ćete mnogo puta čuti zabrinuti komentar poput "Bebu treba utopliti, ručice su joj potpuno hladne!", nemojte odmah skakati s dekom ili još jednom jaknom. Naime, toplinu bebe nije moguće ustanoviti samo po njenim ručicama ili nožicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tijela, budući da beba još nema potpuno razvijen cirkulacijski sustav. Jednako tako, ako je beba nekoliko puta kihnula, to ne mora značiti da joj je hladno. Možda joj smeta sunce ili je imala potrebu pročistiti nos. Isto vrijedi i za štucanje, koje je vrlo česta pojava kod beba i u većini slučajeva nema veze s osjećajem hladnoće.

Iznimke koje potvrđuju pravilo

Jednako kao što postoje osobe kojima je i ljeti hladno, ima i onih kojima je i u hladnim zimskim danima vruće. Ako ste vi jedna od tih osoba, onda vam osobni termostat neće biti pouzdana odrednica za oblačenje djeteta. U tom slučaju se za pomoć u oblačenju bebe obratite nekome čiji je osjećaj za ugodu primjereniji (supruga, majku ili neku drugu dostupnu osobu od povjerenja). Također, ako vam se čini da je vaše dijete toplije ili hladnije od vas, prihvatite to i oblačite ga u skladu s tom činjenicom.

(izvor:she.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar