srijeda, 14. studenoga 2012.

Njega kože novorođenčeta

 Majke su kroz devet mjeseci trudnoće proučile puno literature, prelistale puno web stranica, posavjetovale sa puno prijateljica, primile puno svjeta starijih no ipak su vrlo zbunjene onog trena kada moraju prvi puta previti svoje dijete, samostalno ga postaviti na prsa ili spremiti u krevetić na spavanje. Nažalost, majci nije dovoljno samo slušati i promatrati kako se rade prijevoj, njega kože ili široko previjanje. Vježbom do savršenstva, kaže poznata uzrečica, i zato je najbolje početi vježbati već u samom rodilištu.

 
U našoj je državi velik dio rodilišta stekao naziv „ Rodilište - prijatelj djece“, što znači da je u njima  omogućen boravak majke s djetetom 24 sata dnevno, i gdje se njega djeteta provodi u sobama za boravak majke i djeteta. Odlična inicijativa stvorila je uvjete da pod nadzorom i uz savjete medicinske sestre majka odmah po oporavku nakon poroda u rodilištu počne samostalno previjati svoje dijete.

Previjanje djeteta

U prvih mjesec dana potrebno je djecu previjati ćešće, što se direktno povezuje sa hranjenjem.
Kako se dijete u prvom mjesecu doji najmanje 8-10 puta dnevno, novorođenče je potrebno previti najmanje 6-7 puta i po mogućnosti prije podoja.

Ukoliko dijete ima stolicu nakon dojenja, potrebno ga je ponovno previti jer je koža vrlo osjetljiva iako je tretirana zaštitnim kremama. Ukoliko se koriste Pampers pelene, potrebno je osloboditi predio pupka koji još nije otpao presavijanjem pelene prema dolje, kako nepropusni dio Pampersa ne bi štetio sušenju pupčane ranice i što ranijem otpuštanju pupčanog bataljka.

Kožu djeteta u perianalnoj regiji potrebno je oprati vatiranim blazinicama namočenim u mlaku vodu, osušiti i premazati zaštitnom  kremom.U prvim danima, dok pupak nije otpao ne preporuča se kupanje djeteta u kadi. Dovoljno je prebrisati kožu sa mekanom trljačicom namočenom u čistu toplu vodu. Radi se o tzv. suhom kupanju koje se provodi svaki drugi dan na podlozi za previjanje djeteta.

babyskincare2

Postupak suhog kupanja:
Potrebno je pripremiti ručnik za kupanje, trljačicu ili gazicu za pranje, vatirane blazinice, dvije posude ( jedna za vodu, druga za odlaganje prljavih i mokrih vatica) , zaštitnu kremu za guzu i četkicu za pročešljavanje kose.

Odjeća za presvlačenje djeteta – jednokratna pelena
-         pelene za široko previjanje ( švedska i jedna tetra pelena )
-         bodi ili benkica s vezicama
-         štrampice i gornja benkica
-         kapica

Temperatura sobe u kojem se radi suho kupanje djeteta mora biti između 22 i 24 stupnja.
Dijete mora biti zadovoljno i nikako gladno pa ga djelomično podojite prije suhog kupanja.

Na ručniku za kupanje dijete se skine do gola, ali je stalno prekriveno sa ručnikom, kako bi se osjećalo sigurno i kako se njegova koža ne bi nepotrebno rashlađivala.
KUPANJEZAPOČINJE OD GLAVE, A ZAVRŠAVA S NOŽICAMA.
Otkrivaju se samo dijelovi tijela koji se prebrisavaju, i cijelo se vrijeme komunicira sa djetetom kako bi se ono osjećalo sigurno i sretno. Kupanje i dojenje djeteta najviše zbližuje majku i dijete.

KAKO PRIRODA NIJE TATI OMOGUĆILA DOJENJE, PREPORUKA JE DA OD SAMIH POČETAKA TATA POČINJE KUPATI SVOJE DIJETE KAKO BI SE ŠTO RANIJE EMOCIONALNO ŠTO VIŠE ZBLIŽIO SA SVOJIM DJETETOM.

S mokrim blazinicama potrebno je prebrisati oči djeteta ( za svako oko druga blazinica ) jednim neprekidnim pokretom od vanjskog prema nutarnjem djelu oka.

U obliku brojke tri sa novom i čistom vaticom umivaju se obrazi djeteta  ( čelo, obraz i brada ). Predio vrata i pazduha poželjno je zakođer prebrisavati čistim i vlažnim blazinicama.
Vlasište se  prebriše sa gazicom ili trljačicom namočenom u toplu vodu.
Potom se peru ručice , trup , nožice, a na kraju se dijete lagano okrene bočno i protrljaju se leđa i guza. Pri tome treba paziti da je dijete stalno pokriveno ručnikom, kojim se laganim tupfanjem i suši ovlažena kožica.

Spolovilo djevojčica čisti se također vaticom, jednim pokretom od gore prema guzi ( dio bijele naslage se ne dira ). Posebno pazite da se ti predjeli dobro očisti od stolice .
Spolovilo dječaka čisti se također vlažnim vaticama, kožica se ne povlači tj. čisti se samo  vanjski dio uprljan stolicom i mukraćom.

Po završetku suhog kupanja potrebno je tretirati još i pupčanu ranicu, zaštititi guzu zaštitnom kremom i obući dijete.

Njega pupka

Pupčani bataljak vrlo često zbunjuje majku, koje misle da je on rana koja boli dijete. Zato se  i boje se njege tog dijela tijela. Pupčani bataljak otpada djetetu između 6-12 dana po rođenju, dok rijeđe traje i koji dan dulje.

Za njegu pupka potrbno je pripremiti
-         Sterilne gaze za njegu
-         Octenisept spray

Najmanje tri puta dnevno pupak je potrebno očistiti sterilnom gazom na koju smo stavili Octenisept spray, a sa drugom čistom gazom previti pupak ( gazu presaviti u vidu trake i omotati oko pupka tako da ga odignemo od podloge ). Nije preporučeno koristiti ljepljive trake koje oštećuju nježnu dječju kožu. Pupak se, već smo spomenuli, ne pokriva Pampers pelenom kako bi se što prirodnije i bolje osušio.

Nakon otpadanja pupka, ukoliko je ranica suha, dijete se može početi kupati u kadici.
Ukoliko nakon otpadanja pupak vlaži i ne zarasta kako bi  trebao,  posavjetujte se sa patronažnom sestrom ili pedijatrom . Moguća komplikacija je granulom pupka koji se može sanirati u kući ili pedijatrijskoj ordinaciji od strane stručne osobe.

babyskincare3
Vlažno kupanje ili kupanje u kadici

Za udobno i bezbrižno kupanje najvažnije je odabrati pravo vrijeme, kad je dijete raspoloženo, kad je majka odmorena i kada po mogućnosti ima i pomoć supruga.
Važno je nabaviti kvalitetnu kadicu čije je dno ravno i koja je dovoljno prostrana što će nam omogućiti komotno postavljanje djeteta u vodu u udoban ravni položaj za kupanje.
Prostorija u kojoj ćemo kupati dijete treba biti dobro ugrijana ( 24 – 25 stupnja ) i prethodno je potrebno pripremiti sve stvari i 'opremu' potrebnu za kupanje. Zatim krećete u užitaj koji povezuje cijelu obitelj J.

Prije kupanja potrebno je pripremiti dvije radne površine kraj kadice, jednu na kojoj skidamo dijete i prebrisavamo lice, vrat i uprljane dijelove u području guze i spolovila, i drugu na kojoj nas čeka čisti ručnik , pelene i odjeća u koju ćemo obući dijete nakon kupanja.

Kadicu napunimo vodom temperature 37 stupnjeva što je potrebno dodatno provjeriti termometrom. Voda nikako ne smije biti pretopla, jer bi dijete plakalo prilikom polaganja u kadu. Preporuča se na dno kadice postaviti pelenu ili lagani frotir ručnik.

Dijete na podlozi preperemo kao kod suhog kupanja čime smo učinili blagi piling kože, a nakon toga lijevom rukom obuhvatimo dijete ispod glavice i pazdušne jame, a desnom za nožice te ga polako ( prvo sa donjim dijelom tijela ) uronimo u vodu. Dobro je u vodu staviti nekoliko kapi maslinovog ili bademovog ulja što će imati blagotvorni učinak na suhu kožu djeteta.

Glavicu djeteta svojom lijevom rukom stalno držimo nad površinom vode, pazeći da voda ne uđe u uške što je vrlo neugodno. Svojom desnom rukom i gazom ili trljačicom blago ispiremo sve dijelove tijela i pritom cijelo vrijeme komuniciramo sa djetetom kako bi ono bilo što opuštenije, da možemo što lakše oprati šačice i dijelove tijela koja se grče zbog refleksa.

Prva kupanja ne traju dugo, svega nekoliko minuta, da bi nakon mjesec dana te predivne kontakte produžili i uživali u kupanju i duže ( naravno da ne smijemo dozvoliti da se voda ohladi, da ne pothladimo dijete, što bi moglo imati i kontraučinak).

Nježno i polako iznesemo dijete iz kadice, na pripremljenu podlogu sa ručnikom, pokrijemo sve dijelove tijela i blagim tupfanjem osušimo kožu cijelog tijela. Zaštitnom kremom za guzu premažemo kožu i prepone u perianalnoj regiji, previjemo dijete i obučemo. Kosu djeteta pročešljamo mekom četkicom i na glavu stavimo pamučnu kapicu.

Nakon završenog kupanja, podojimo dijete, podignemo da izbaci progutani zrak i položimo u njegov krevetić na spavanje.Dovoljno je kupati dijete 3-4 puta tjedno. Ostale dane dijete se suho prebrisava na podlozi.

Usprkos svakodnevnoj i redovitoj njezi mogu se javiti neki problemi sa kožom djeteta, koji se moraju pravovremeno prepoznati i uspješno sanirati. To su pelenski osip, gljivične infekcije, bakterijske infekcije, ekcemi i dermatitisi.

babyskincare4

U predjelu pelena , naročito u prvim tjednima života često se javlja pelenski osip. Koža je crvena i iritirana, posebno u predjelu analnog otvora. Ako dijete ima pelenski osip, potrebno ga je često previjati, kožu štititi kremom na bazi pantenola i cinka, ostaviti guzu tijekom previjanja što duže izlaganju zraka, i za njegu koristiti vatirane blazinice umočene u mlaku vodu.

Pelenski je osip često kombiniran sa gljivičnom infekcijom kože koja zahtijeva tretman sa antimikotičnim kremama koje će vam preporučati pedijatri ili patronažne sestre.Gčjivična se infekcija kože tretira najmanje dva tjedna, a nadovezuje se često na gljivičnu infekciju iz usne šupljine tkz.mlječac ( bijele naslage na sluznici usne šupljine).

Bakterijska upala kože ( tzv.  Penfigus ) često se javlja u predjelu pupka i prepona u predjelu pelena, a okarakterizirana je prozirnim mjehurićima ispunjenim gnojem. Bakterijska upala kože zahtjeva medicinski tretman antibiotskim kremama, a ukoliko se ne tretira mjehurići pukni i infekcija šire se po drugim dijelovima tijela.

Ekcemi i dermatitisi kože vrlo se često javljaju u dojenačkoj dobi. Karakterizira ih suha koža koja se često ljušti. Izazivaju crvenilo i svrbež, te također zahtijevaju medicinski tretman.

Nikako nemojte isprobavati kozmetičke preparate po preporuci prijateljica, što vrlo često pogoršava stanje kože. Da bismo što više prevenirali promjene na koži djece,  preporuča se za pranje koristiti mlaku vodu sa malenom količinom šampona i dojiti dijete što više i dulje do navršene druge godine života. Jedna od preporuka je i tretirati upalne procese oka i nosića  samim majčinim mlijekom!

Koža djeteta vrlo je osjetljiva, stoga za njega birajte isključivo pamučnu odjeću. Ne mijenjajte sredstva za pranje rublja, a u slučaju promjena na koži prestanite koristiti omekšivače na koji vrlo često se javljaju reakcije.

(izvor: Vesna Vukšić, patronažna sestra, hugpd.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar