ponedjeljak, 12. studenoga 2012.

Na što treba paziti u trudnoći?


Trudnoća je blažen period, to već svi znaju, ali da bi bio i ostao blažen i za biće koje u Vama raste, nekoliko je ponašanja koja bi svakako trebalo izbjegavati. Nabrojit ću Vam najčešća neprihvatljiva ponašanja te posljedice takvih ponašanja.

 



 
1. Uživanje alkohola može izazvati mentalnu i tjelesnu retardaciju fetusa, tj. novorođenčeta, a ta se pojava zove fetalni alkoholni sindrom (FAS). Javlja se pri konzumaciji 2-8 pića/tjedan.

2. Upotreba lijekova je nešto što bi se svakako trebalo izbjegavati, jer može izazvati probleme u trudnoći i pri porodu, ali i različite malformacje na fetusu.

3. Uživanje droge izaziva različite poremećaje u razvoju fetusa i samom tijeku trudnoće, od prijevremenog porođaja, niske porođajne mase novorođenča s različitim ishodima te psihičkim i fizičkim poremećajima koje takvo novorođenče prate cijeloga života.

4. Pušenje izaziva nekoliko štetnih posljedica, od niske porođajne mase novorođenča, trovanja sa CO, nikotinom i drugim sastojcima duhana, slabi dotok krvi do uterusa, a time i nužnih nutrijenata. Također je utvrđeno da pušenje ima veze s tzv. smrti u kolijevci ili sindromom iznenadne smrti (SIDS) novorođenčadi.

5. Svakako bi trebalo izbjegavati mega doze vitamina i minerala. Primjerice trudnice koje uzimaju 10 000 IJ vitamina A u 1:57 rađaju novorođenčad s poremećenim živčanim sustavom glave, zato treba posebno paziti na unos vitamina A tijekom prvog tromjesečja trudnoće.

6. Kofein bi također trebalo reducirati, jer prolazi kroz placentu, a fetus ga sporije metabolizira. Dakle, trebalo bi izbjegavati kavu, čaj, cola napitke te sve proizvode koji sadržavaju kofein u značajnijoj količini.

7. Posebno bih naglasila i opasnost po fetus ako trudnica provodi redukcijsku dijetu. Prilikom majčina gladovanja, dolazi do procesa ketoze i oduzimanja glukoze fetusu koja mu je nužna za razvoj mozga, odnosno tako se usporava razvoj samog mozga. Također, takve dijete su nedostatne i na mnogim esencijalnim nutrijentima čime se ugrožava normalan rast i razvoj fetusa.

8. I za kraj, vanjski utjecaji koje bi svakako trebalo izbjegavati su: metali (olovo, kadmij, živa), otapala (tekućine za kemijsko čišćenje i otapala za boje), pesticide i insekticide, zagađivače pri proizvodnji plastike, izlaganje X-zrakama, kontakt sa zaraženim bolesnicima, te kontakt s oboljelima od rubeola, boginja, mumsa, herpesa te stres (uzročnik neplodnosti, pobačaja i urođene anomalije).

Malo opreza na početku nečijeg života može biti ogromno rasterečenje za mnoge živote u budućnosti. Ovaj članak neka bude znak upozorenja za buduće majke, koje vole svoju još nerođenu djecu, ali i za sve njihove bližnje koji budućim majkama i njihovoj djeci žele samo najbolje. 

(izvor: Jelena Muštra, dipl.ing., dijeta.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar